8 Haziran 2008 Pazar

Joomla ile alışveriş sitesi yapalım

Makalemize başlamadan önce alışveriş sitesi yapmak için kullanabileceğiniz diğer sistemleri hatırlatalım. Alışveriş sitesi denince akla ilk gelen ücretsiz os commerce sistemi. Bunun dışında da oldukça gelişmiş alışveriş scriptleri mevcut.

Bunlardan bazıları : prestashop , opencart , megantocommerce , cubecart , agoracart , zen - cart , storesprite , creloaded ve wordpress sitelerinize entegre edebileceğiniz Wordpress e-commerce eklentisi

Ancak biz makalemizde joomla tabanlı bir e-ticaret sitesini nasıl yapabiliriz onu inceleyeceğiz.

Bildiğimiz gibi internet ortamında onlarca profesyonel e-ticaret sitesi mevcut. Bu sektörde iddialı olmak için öncelikle bazı şartları yerine getirmeniz gerektiğini hatırlatarak başlayalım.

İlk adım; Ticaret odası kaydı ve mümkünse şirket kurmanız. Bu hem işlerinizin profesyonel olarak yürümesi hem resmi bir hüvviyetinizin olması hem de müşteri güveni açısından önemli bir husus.

İkinci adım; İyi bir ekip ve teknik altyapı oluşturmak. Ekibinizi iki gruba ayırabilirsiniz. İlk grup siteyi özelleştirebilecek, içeriklerini girebilecek, hataları düzeltebilecek teknik ekip. İkinci grup site ve firmanızın reklam ve tanıtım işleriyle ilgilenebilecek, mağaza anlaşmaları ve hedef kitleye ulaşma konularında çalışma yapabilecek bir ekip.

Üçüncü adım; Satılacak ürünler ile ilgili mağaza anlaşmaları. İlk etapta küçük ve orta ölçekli yerel mağazalarla ufak ortaklıklar ve komisyonlarla başlayabilir hatta başlangıç döneminde bir süre komisyon bile almadan ürün satışı yapabilirsiniz. Zamanla ürünler sizin aracılığınızla satılmaya başladığında iş yaptığınız mağazalar olaya daha ciddi bakar ve ortaklıkları bu aşamada netleştirebilirsiniz.






Bu hususları dikkate aldığınızı varsayarak joomla ile sitemizi oluşturma adımlarına
geçelim.

1- Alışveriş siteniz için güzel ve akılda kalan bir alan adı (Domain) alınması
2- Joomla kurulumuna uygun, güvenli ve size destek olabilecek bir sunucu ( Host ) firması
3- Joomla sisteminin sunucunuza kurulumu ve gerekli ayarlarının yapılması
4- Alışveriş sitesi için uygun bir tema seçilmesi ve özelleştirilmesi
5- Gelişmiş, güvenli ve kullanımı basit bir alışveriş bileşeninin joomlaya entegre edilmesi
6- Modül ve eklentiler ile sitenin görselliğinin ve kullanışlılığının sağlanması
7- Site içeriğini girme ve siteyi geliştirme
8- Sitenin arama motorlarına kaydı, tanıtımının yapılması ve site reklamı ile hedef kitleye ulaşma.

Alan adı ve sunucu konusunda webmaster sitelerinden ve bu konuda yazılmış makalelerden faydalanabilir, kişilerin tecrubelerini gözönüne alarak tercihinizi yapabilirsiniz.

Joomla kurulumu ve ayarları ile ilgili dökümanlara joomla destek sitelerinden ulaşmanız mümkün.

Joomla sitesini kurduktan sonra birçok kişi alışveriş sitesi için uygun bir tema arayışına başlar. Joomla destek sitelerinde tema arayan arkadaşların mesajlarına sıklıkla rastlarız. Genelde aldıkları cevap ise, joomlada konuya özel tema olmadığı, herhangi bir temayı istediği amaç için düzenlemesi gerektiğidir.

Evet, joomla veya diğer sistemler için yayınlanan temalar sadece bir konuya özel kullanım için tasarlanmamaktadır.

Müzik sitesi için tasarlanmış bir temayı okul sitesinde kullanabilecek şekilde düzenleyebileceğiniz gibi, oyun sitesi temasını alışveriş teması olarak kullanabiliriz. Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Sitem için nasıl bir tema seçmeliyim ve nerden bulabilirim ?

1- Html, php bilgisi, Dreamweaver, Flash, Photoshop, Css konularında kendinize güveniyorsanız veya bu konuda destek alabileceğiniz birileri varsa en uygun çözüm kendi temanızı kendinizin yapmasıdır. Bu seçenek ile sitenizi, birbirinin kopyası olan yüzlerce siteden farklı ve özel kılabilirsiniz.

2- Mevcut bir joomla veya html temasını kendinize göre düzenleyerek kullanabilirsiniz. Bu seçenekte ilk önerideki kadar yoğun bir kod bilgisi gerekmemekle beraber yine de belli bazı kod kalıpları, css düzenleme, modül pozisyonu oluşturma, bölme gibi bazı bilgilere sahip olmanız gerekiyor.

3- Tema sitelerinde yayınlanan ücretli veya ücretsiz temaları olduğu gibi kullanma.

Joomla temaları ile ilgili onlarca ücretli ve ücretsiz tema sitesi mevcut. Bu sitelerde zaman zaman belli konulara özel temalar yayınlanmakta ( Örnek; Okul sitesi teması, alışveriş sitesi teması, oyun sitesi teması, müzik sitesi teması )

Konuya özel tema yayınlayan sitelerden bazıları; Templateplazza, Youjoomla, Gavick, Bonusthemes, Joomlart , Siteground

Hazır temalardan birini kullansanız bile sitenizin farklı görünümü için ufak görsel değişiklikler yapmanızın lehinize olacağını tekrar hatırlatalım.

Konumuz alışveriş sitesi olduğu için bu noktada joomla alışveriş sitesi temalarından örnekler vererek bu tür temaları nerelerde bulacağınızı ekleyelim.

Ücretli alışveriş teması satan siteler:

- Websitetemplates Sitesinin virtuemart uyumlu temaları

- Virtuemarttemplates Sitesinin yine virtuemart uyumlu hazırladıkları temalar

Diğer ücretli tema sitelerinde yayınlanmış örnek alışveriş sitesi temaları:

- Gavick - eshoptrix II
- Gavick - eShoptrix
- Youjoomla - Instock
- Youjoomla - Mobile Tech
- Shape 5 - eTensity
- Shape 5 - eMercantilism
- Bonusthemes - Ecom
- Pixes paradise - Mp Shopix
- Joomlart - Ja Helio
- Joomlart - Ja Shopping II
- Joomlart - Ja Larix
- Templateplazza - eStore plazza
- Templateplazza - Modrena plazza
- JoomlaBamboo - Clean Commerce
- JoomlaBamboo - Simple Shop

Yukarıda örnek olarak verdiğim temalar alışveriş siteleri düşünülerek tasarlanmış ve birçoğu popüler alışveriş bileşeni olan Virtuemart uyumlu olarak yazılmış.

Bazı tema ekiplerinin mevcut virtuemart modülleri dışında kendi yayınladıkları yeni virtuemart modüllerini de tema ile beraber verdiğini not düşelim.

Bu temaları kullanmak isteyen kullanıcılara tema ekiplerinin bir hizmeti de hızlı joomla kurulum paketleri.

Yani temayı satın aldığınızda içinde joomla dosyaları ile entegre edilmiş tema, alışveriş bileşeni, modül ve eklentilerinden oluşan bir kurulum paketi veriliyor. Size de bu paketi normal joomla kurulumu gibi sunucunuza kurmak ve sitenize içerik girmek kalıyor.

Sitemde kullanabileceğim alışveriş bileşenleri hangileri ?

Evet, buraya kadar joomla kurulumu ve alışveriş sitemiz için tema seçenekleri konularına değindik. Şimdi sitemizin temelini oluşturacak alışveriş bileşenlerini tanıyalım.

Alışveriş sitesi yapmak için yazılmış oldukça gelişmiş ücretli ve ücretsiz bileşenler mevcut. Bazı alışveriş bileşenleri:

- Virtuemart
- JCafe
- BazaarBuilder Ecommerce Shopping Cart Software
- Simple Shop
- ECJC Online Shop
- SimpleCaddy for joomla
- IXXO Cart for joomla
- Freeway Integration
- EXP Shop

Buradan joomla için yazılmış ücretli ve ücretsiz alışveriş bileşenlerinin listesine ulaşabilirsiniz.

Alışveriş sistemi için yukarda saydığımız gibi birçok bileşen alternatifimiz olsa da biz Virtuemart bileşenini kullanarak sitemizi nasıl yapacağımızı anlatacağız.


Ücretsiz olması, sürekli geliştirilmesi, Türkçe dil desteğinin olması, joomla 1.0 ve 1.5 tam uyumlu çalışması ile ön plana çıkan Virtuemart bileşeni ile tek başına profesyonel görünümlü bir ticaret sitesi yapabilir, müşterilerinizin kredi kartı , paypal sistemi veya havele yöntemiyle ürünlerinizi güvenli bir şekilde satın almasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca, Virtuemart bileşenini kullanacaksanız önceden joomla kurulumunu yapmamızda şart değil.

Virtuemart resmi sitesinin download bölümüne girdiğinizde son sürüme ait yükleme dosyaları dışında joomla ile entegre alışveriş sitesi kurulum paketide mevcut. Bu paket ile tek seferde hem joomla sitemizi, hem de virtuemart bileşen ve eklerini kurmuş oluyoruz.

Download bölümündeki dosyalara bakalım;

Complete Package for Joomla! 1.5 :

Joomla orjinal kurulum dosyaları ile entegre virtuemart bileşen, modül ve eklenti paketi. Joomla kurulumu yapmadıysanız yukarda belirttiğimiz gibi bu paket ile tek seferde virtuemart entegreli joomla sitenizin kurulumunu yapabilirsiniz.

Paket içinde;

Ürün kategorileri
, son ürünler , popüler ürünler , kayan ürün resimleri , alışveriş sepeti , rastgele ürün , seçilmiş ürün , ürün arama

gibi hazır kurulu modüller mevcut.

* mod_product_categories
* mod_virtuemart
* mod_virtuemart_latestprod
* mod_virtuemart_topten
* mod_productscroller
* mod_virtuemart_cart
* mod_virtuemart_manufacturers
* mod_virtuemart_currencies
* mod_virtuemart_randomprod
* mod_virtuemart_featureprod
* mod_virtuemart_search

- vmxsearch.plugin
- vmproductsnapshots plugin

Complete Package for Joomla! 1.0.x/Mambo : Yukardaki paketin joomla 1.0 ve mambo uyumlu sürümü.

Manual Installation Package for Joomla! 1.5 : Bileşen ve modülleri mevcut sitenize manuel kurmak için yayınlanan paket.

Manual Installation Package for Joomla! 1.0.x/Mambo : Yukardaki paketin joomla 1.0 ve mambo uyumlu hali.

Language Pack : İçinde Türkçe dahil 30 dil desteği mevcut. Paketi indirdikten sonra FTP benzeri bir dosya yöneticisi ile ilgili klasörlere dil dosyalarınızı göndermeniz gerekiyor.

Evet, Virtuemart entegreli joomla sitemizi kurduk ve Türkçeye çevirdik. Şimdi sitemizin düzeni ve kullanışlılığını sağlamak için uygun modülleri, temamızın modül pozisyonlarında yayınlıyoruz.

Virtuemart bileşeninin geliştiricisine ait olan veya başka siteler tarafından modifiye edilmiş farklı modülleri bulabileceğiniz kaynak burada .

Tavsiyemiz, çok fazla modül kullanarak sitenin karışık görünmesine neden olmamanız. Örneğin, Ürün kategorileri, alışveriş sepeti, son ürünler, popüler ürünler gibi olmazsa olmaz modülleri ve bunun dışında beğendiğiniz birkaç modülü kullanmanız uygun olacaktır.

Peki siteyi kurduk, herşey hazır ama virtuemart bileşenini nasıl kullanacağım ?

Bileşenin kullanımı bir ders kitabı yazılabilecek kadar uzun olduğundan size oldukça iyi bir kaynak verelim.

Joomlaokulu sitesinde resimli ve videolu dersler bölümünde Virtuemart kullanımı ile ilgili 10 un üzerinde resimli anlatım ve video mevcut.


Resimli Virtuemart bileşeni dersleri:

Virtuemart Bileşeni Nasıl Türkçeleştirilir

Virtuemart 1.1.0 Ayarlar-Genel

Virtuemart 1.1.0 Ayarlar-Site

Virtuemart 1.1.0 Ayarlar-Güvenlik

Virtuemart 1.1.0 Ayarlar-Nakliye

Virtuemart 1.1.0 Ayarlar-Hesap Ödeme

Virtuemart alışveriş bileşeni Video dersleri :

Alışveriş Bileşeni Virtuemart Kategorilendirme

Alışveriş Bileşeni Virtuemart Ürün Ekleme

Alışveriş Bileşeni Virtuemart Mağaza Açma

Alışveriş Bileşeni Virtuemart İndirim Kuponları

Alışveriş Bileşeni Virtuemart Nakliye Ayarı


Bu aşamalardan sonra size sitenize içeriklerinizi girme ve sitenin tanıtımını yapmak kalıyor. Alışveriş siteniz hayırlı olsun :)

Başka bir makalede görüşmek üzere


5 yorum:

Adsız dedi ki...

Virtuemart tanıtımı adına güzel bir içerik olmuş, tebrikler.

Adsız dedi ki...

Gerçekten güzel bir makale.Teşekkürler

Adsız dedi ki...

Bu konuda sıfır iken 10 dakikada en azından birfikir sahibi oldum.
Emeğiniz için sonsuz teşekkürler..

Adsız dedi ki...

virtuemart hakkında genel ve açıklayıcı bir bilgi kaynağı olma niteliğinde bir makale,
makale için sizi tebrik ediyorum. Bu makale sayesinde kafamdaki bazı soru işaretleri cevaplanmış oldu.
Tekrar teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

icerik guzelde alttaki hicbir link calishmiyor,bundan yoneticilerin haberi varmi acaba,